Obama: Izrael má právo brániť sa pred útokmi z pásma Gazy

19.11.2012 Celý región

Jeruzalem 18. novembra (TASR) - Americký prezident Barack Obama dnes povedal, že Izrael má právo brániť sa pred raketami, ktoré naň útočia z pásma Gazy. Súčasne však povedal, že by bolo vhodnejšie zabrániť pozemnej ofenzíve Izraela a v pásme Gazy. Napísala to agentúra Reuters.

Podľa jeho slov bude vedieť počas najbližších 36 až 48 hodín, či je možné dosiahnuť pokrok v zastavení krízy v pásme Gazy.

Obama povedal, že "žiadna krajina na Zemi by netolerovala rakety, ktoré pršia na jej občanov zvonka jej hraníc". Na tlačovej konferencii v thajskom Bangkoku tiež zdôraznil, že akákoľvek snaha o vyriešenie konfliktu v Gaze sa musí začať tým, "že územie Izraela nebude ostreľované raketami".

Na otázku, či by izraelskú pozemnú operáciu v pásme Gazy považoval za eskaláciu konfliktu a podporil ju, Obama uviedol, že je v pravidelnom styku s predstaviteľmi Egypta i Turecka. Snaží sa získať ich podporu pre to, aby Hamas zastavil svoje raketové ostreľovanie Izraela.

"Moje posolstvo všetkým je, že Izrael má právo očakávať, že na jeho územie nebudú vystrelené žiadne rakety," komentoval Obama prvýkrát verejne konflikt v Gaze. "Ak je to možné dosiahnuť bez posilnenia vojenskej činnosti v Gaze, bolo by to vhodnejšie, a to nielen pre ľudí v Gaze, ale aj pre Izraelčanov, pretože ak izraelskí vojaci vstúpia do Gazy, bude riziko ich zranenia či zabitia oveľa vyššie."

"Uvidíme, aký pokrok sa nám podarí dosiahnuť v najbližších 24, 36 či 48 hodinách," citovala ho agentúra Reuters.

Obama sa vyjadril po tom, ako dnes izraelské letectvo zasiahlo dve mediálne centrá v pásme Gazy a izraelský protiraketový systém zostrelil ďalšiu raketu dlhého doletu, ktorú palestínski militanti vystrelili na Tel Aviv.

Obama dnes pricestoval do thajského Bangkoku na trojdňovú návštevu krajín juhovýchodnej Ázie, podčiarkujúcu význam, ktorý Spojené štáty začali pripisovať ázijsko-tichomorskej oblasti.

Pri izraelskom útoku na dom v pásme Gazy zahynulo dnes najmenej 10 civilistov

Najmenej 10 palestínskych civilistov, dnes zahynulo pri izraelskom leteckom útoku na mesto Gaza, ktorý zrovnal so zemou trojposchodový dom. Oznámili to palestínski lekári. Ide o najvyšší počet civilných obetí pri jedinom incidente počas piatich dní bojov, napísala agentúra Reuters.

Hovorca izraelskej armády povedal, že správu overuje.

Podľa lekárov zomreli v dome tri ženy, šesť detí a jeden muž. Záchranári však ešte stále hľadali prípadné ďalšie obete v troskách domu.

S najnovšími obeťami stúpol na 66 počet Palestínčanov zabitých Izraelom pri útokoch na pásmo Gazy, z toho bolo 32 civilistov, informovala agentúra Associated Press.

Izraelskí a egyptskí emisári rokovali na letisku v Káhire

Neoficiálne stretnutie predstaviteľov bezpečnostných služieb Egypta a Izraela uskutočnilo sa dnes na letisku v egyptskej Káhire. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP s tým, že identita rokujúcich nie je známa.

Podľa dostupných informácií izraelský predstaviteľ pricestoval do Káhiry v spoločnosti troch kolegov súkromným lietadlom z Tel Avivu. Neoficiálne rokovania s egyptskou delegáciou sa konali v priestoroch letiska.

Egyptský prezident Muhammad Mursí v sobotu večer na tlačovej konferencii v Káhire vyhlásil, že Egypt je v kontakte s oboma stranami - s Palestínčanmi i Izraelčanmi. Mursí je na základe výsledkov predbežných neoficiálnych rokovaní optimistom vo veci skorého vyhlásenia prímeria.

Rokovanie na káhirskom letisku sa konalo v čase pokračujúcich útokov na ciele v pásme Gazy i v Izraeli, ktorý dnes zasiahol viac ako desať domov prívržencov militantného hnutia Hamas a dve sídla miestnych médií.

Po správach o možnom prímerí Izrael a militanti z Gazy zmiernili boje

Izrael a arabskí militanti z pásma Gazy zmiernili dnes intenzitu vzájomného raketového ostreľovania.

Prichádza k tomu po správach o možnom blízkom prímerí a ukončení prebiehajúcich bojov aj bez pozemnej operácie izraelskej armády v palestínskej enkláve.

Arabskí partizáni z Gazy nevypálili na Izrael od dnešného včasného rána ani jednu raketu, zatiaľ čo armáda židovského štátu napadla v Gaze 70 cieľov, čo je trikrát menej než za rovnaký čas v sobotu, uviedol pre ruskú agentúru RIA Novosti hovorca izraelských ozbrojených síl.

"Posledná raketa (z Gazy) dopadla včera o 21.00 h. Bude zaiste pravdou, ak povieme, že intenzita bojov skutočne oslabla," konštatoval hovorca.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal predstaviteľom zahraničných štátov, že tento víkend hovoril o tom, že je pripravený na čo najskoršie všeobecné prímerie, ak ustane raketové ostreľovanie, napísal denník Haarec.

Najvyšší zahraniční predstavitelia požiadali Netanjahua, aby nestupňoval boje a dal niekoľko dní intenzívnym sprostredkovateľským snahám, ktorých iniciátorom je Egypt.

Egyptský prezident Muhammad Mursí v sobotu vyhlásil, že jeho vláda je v kontakte s oboma stranami konfliktu a sú "isté náznaky, že čoskoro by sa mohlo podariť dosiahnuť prímerie".

Netanjahu: Izrael je pripravený rozšíriť operáciu proti militantom v pásme Gazy

Izraelská armáda je pripravená výrazne rozšíriť operáciu proti palestínskym militantom v pásme Gazy, povedal dnes na pravidelnom zasadnutí izraelskej vlády na začiatku nového týždňa premiér Benjamin Netanjahu.

Informoval, že operácia Pilier obrany spôsobila "významné škody" raketovému arzenálu, ktorý palestínske militantné skupiny smerujú na Izrael, a že Hamas a ďalšie ozbrojené skupiny za to zaplatili "vysokú cenu".

Palestínčania vypálili na Tel Aviv ďalšie rakety, obe zlikvidoval obranný štít

Izraelský systém protiraketovej obrany Železná kupola dnes zachytil a zničil ďalšiu raketu dlhého doletu, vystrelenú na Tel Aviv z pásma Gazy. Oznámila to hovorkyňa izraelskej armády.

Krátko po zaznení sirén bolo počuť tlmený zvuk výbuchu, informovala agentúra DPA.

Bola to už štvrtá raketa vystrelená na Tel Aviv za uplynulé štyri dni. Dve skončili v moria a tretiu v sobotu podobne ako dnes zničil systém protiraketovej obrany.

Izrael sa v piaty deň svojej operácie proti militantom z pásma Gazy nachádza na rázcestí, či má začať pozemnú inváziu alebo pristúpiť na prímerie, ktoré sa snaží sprostredkovať Egypt. Izrael povedal, že nie je pripravený vyhlásiť prímerie bez záruk, že raketové ostreľovanie nebude pokračovať.

Izraelská armáda dnes pokračovala v desiatkach útokoch na odpaľovacie zariadenia rakiet, veľké výcvikové centrum a dve mediálne centrá, informovala agentúra Associated Press. Izraelské lode tiež ostreľovali postavenia militantov na pobreží pásma Gazy, uviedla armáda.

Egyptskí aktivisti prišli do Gazy podporiť Palestínčanov

Skupina asi 500 egyptských aktivistov dnes vstúpila do pásma Gazy, aby miestnym Palestínčanom odovzdali humanitárnu pomoc v podobe liekov a zdravotníckeho materiálu a prejavili im tak solidaritu v čase izraelskej ofenzívy.

Ako uviedla agentúra AP, ich akcia naznačuje nové smerovanie egyptskej politiky voči Gaze a silnejúci vplyv islamistov.

Bývalý prezident Husní Mubarak mal s islamistickým hnutím Hamas len slabé kontakty a v čase predchádzajúcej blokády pásma Gazy v roku 2007 sa postavil na stranu Izraela. Nový egyptský prezident Muhammad Mursí vzišiel zo strany Moslimské bratstvo, ktoré je ideovo spojená s Hamasom.

Egyptský aktivista Adam Mubarak dnes po príchode do pásma Gazy vyhlásil: "Prišli sme Palestínčanom povedať, že sme na ich strane. Naša návšteva je aj odkazom Izraelu, že Palestínčanov v Gaue nenecháme samých."

Izrael dnes obnovil dodávky humanitárnej pomoci do pásma Gazy, keď otvoril jediný terminál pre nákladnú dopravu na spoločnej hranici, ktorý uzavrel v stredu po spustení operácie voči palestínskym militantom.

Nákladnými autami do Gazy prepravili potraviny, lieky a nevyhnutný priemyselný tovar, informovala agentúra RIA Novosti.
 

Vyberte región